80:10 ger effekt på arbetsmiljön

Uppdaterad:
Publicerad:
Nina Bååw-Wennerstrand, sjuksköterska, Peter Bohlin, avdelningschef, samt Kristian Sandberg, Vårdförbundet..
Nina Bååw-Wennerstrand, sjuksköterska, Peter Bohlin, avdelningschef, samt Kristian Sandberg, Vårdförbundet..

Det här är en arkiverad äldre nyhet. För aktuella nyheter, gå till Aktuella nyheter.

För två år sedan presenterade NU-sjukvårdens ortopedklinik arbetstidsmodellen 80:10. Tack vare projektet har kliniken hittills rekryterat ett 20-tal nya kollegor, börjat fasa ut bemanningspersonal och sluppit fler neddragningar av vårdplatser.

I mars 2017 började avdelningarna 52 och 55 på NÄL att arbeta enligt 80:10-modellen, som ger sjuksköterskor schemalagd tid för kompetensutveckling och återhämtning. Erbjudandet gällde både för befintliga och nyanställda sjuksköterskor.

Minskad sjukfrånvaro

I våras gjorde kliniken en deltidsutvärdering av projektet. Den visar att avdelningarna har nyrekryterat fler än 20 sjuksköterskor och dessutom har personalomsättningen minskat.

– Det är en bekräftelse på att det finns sjuksköterskor som väljer att jobba hos oss, under rätt förutsättningar, säger Arvin Yarollahi, verksamhetschef på ortopedkliniken.

Utvärderingen visar också att sjukfrånvaron minskat på båda avdelningarna samt att kostnaderna för bemanningsföretag har sjunkit.

– Vi bedömer att vi kommer att kunna avveckla inhyrda sjuksköterskor fram till årsskiftet, säger Arvin Yarollhai.

– Dessutom har vi kunnat undvika ytterligare neddragningar av vårdplatser, säger Peter Bolin, avdelningschef på avdelning 55.

Bättre förutsättningar

I projektet avsätts cirka två dagar per månad schemalagd tid för personlig reflektion och hälsoarbete samt ytterligare två dagar för kompetens- och verksamhetsutveckling.

– Detta har medfört att medarbetarna orkat ta sig igenom en vinter och sommar med hög beläggning, med bättre förutsättningar än tidigare, säger Peter Bolin.

– Samtidigt kunde vi i våras låta flertalet sjuksköterskor gå en ny högskoleutbildning med inriktning ortopedi och kirurgi. Det hade förr varit en omöjlighet under sådana omständigheter, säger han.

Uppmärksammat projekt

Sedan starten har flera andra kliniker inom och utanför VGR visat intresse för 80:10 och valt att införa liknande arbetssätt.

– Vi har medverkat som föreläsare på Sjuksköterskans dag anordnat av Dagens Medicins och presenterat projektet på den internationella kvalitetskonferensen, säger Arvin Yarollahi.

– 80:10 är inte lösningen på alla våra utmaningar men en viktig del i arbetet mot att bli en mer attraktiv arbetsgivare.

Projekt 80:10 löper året ut. Ortopedkliniken planerar att även inkludera undersköterskor om kliniken får ett godkännande från sjukhusledningen om permanent införande av arbetstidsmodellen.

Effekter av 80:10

• Fler än 20 nya sjuksköterskor

• Lägre sjukfrånvaro

• Lägre personalomsättning

• Bättre arbetsmiljö

• Kompetensutveckling

• Fler fallriskbedömningar

• Fler trycksårbedömningar

• Lägre andel trycksår i PPM

• Fasar ut bemanningspersonal

Inte bara på ortopeden

Arbetstidsmodeller som erbjuder schemalagd kompetensutveckling och återhämtning finns även inom område I.

Ett exempel är modellen PU2 som används för sjuksköterskor bland annat på MAVA, neuro/rehab och avdelning 51.

PU2 innebär att 15 procent av arbetstiden schemaläggs för personlig utveckling, som kompetensutveckling eller hälso- och reflektionstid.

I PU2-modellen ingår också arbete varannan helg.